ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ С ПОМОЩЬЮ

ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ
Есть аккаунт? Войдите
Вспомнить пароль

ВОЙТИ С ПОМОЩЬЮ

Нет аккаунта? Регистрация

Сообщения Новости Выйти
Culture, Gastro, News 12 июня 2024, 19:20

«Натхнені Параджановим»: мережа «Сільпо» запустила проєкт до 100-річчя з дня народження режисера

96 0

Кожен охочий може дізнатися про легендарні фільми та колажі Сергія Параджанова, його вподобання в їжі, а також про те, як режисер надихнув Леді Гагу, Девіда Бові та Мадонну. Для цього мережа супермаркетів створила просвітницький сайт для знайомства з життям і творчістю українського й вірменського маестро. В магазинах мережі українці також можуть посмакувати каву з колекційних стаканів із зображенням режисера та перейти на сайт за QR-кодом. Основою дизайну «натхнених» стаканів стали ілюстрації художника Олександра Грехова.

Сергій Параджанов є найбільш значущим режисером українського поетичного кіно. Його стрічка «Тіні забутих предків» посідає перше місце в рейтингу «100 найкращих фільмів в історії українського кіно». У столітній ювілей з дня народження Параджанова стало відомо, що Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам’яті реабілітувала імʼя маестро. Це сталося через 50 років після його засудження.

«Коли ми дізналися, що рішенням ЮНЕСКО 2024 рік визнано роком Сергія Параджанова, одразу вирішили, що хочемо надихнути українців дізнатися більше про цього видатного творця кіно. Дослідження його стилю життя показує, що Параджанова недаремно вважають найгастрономічнішим режисером світового кінематографу. Саме тому ми запустили просвітницький сайт, на якому українці можуть детальніше дізнатися зокрема про його любов до естетичної їжі та бенкетів. Обговорити з близькими найнесподіваніші факти з життя Параджанова можна за кавою в колекційних стаканах, на яких ми розмістили найвідоміші цитати режисера та його портрет», — говорить Катерина Огуряєва, директорка з маркетингу мережі супермаркетів «Сільпо».

Для наповнення просвітницького сайту мережа супермаркетів співпрацювала з Музеєм Сергія Параджанова у Єревані. Музей надав світлини колажів митця та фото намальованого Параджановим у 1974 — 1977 роках плаката до фільму «Тіні забутих предків». У межах проєкту створили 5 освітніх роликів про життя режисера, митців, натхнених Параджановим, кінострічки «Колір граната» та «Тіні забутих предків» тощо. Спікером освітніх роликів, який надав експертну підтримку в створенні проєкту, став український режисер та кінознавець Андрій Алферов.

«Фігура Сергія Параджанова — вічно жива статуя свободи України. Свободи абсолютної. Важко знайти в історії національного кіно та культури імʼя, навколо якого б точилася така кількість оцінювальних штампів і яке було б настільки недооцінене. А тим часом у світі Сергій Параджанов вважається найвідомішим режисером України, про нього пишуть книги, ставлять вистави, знімають документальні фільми, його художні відкриття сьогодні є джерелом для світової попкультури, її індустрії розваг. Роботи Параджанова — наче ключі до чорного ходу України. Завдяки своєму особливому відчуттю «українського» він створив національний код, вивівши його в «Тінях забутих предків». Проте став не тільки національним пророком, а видатним художником світового рівня», — каже Андрій Алферов, режисер та кінознавець.

Портрети Параджанова та ілюстрації з його фільмів стали основою дизайну колекційних кавових стаканів, які мережа «Сільпо» розмістила у своїх магазинах. Для створення дизайну «натхнених» стаканів ілюстратори переосмислили кадри зі стрічок «Тіні забутих предків», «Колір граната», ілюстрації Кори Церетелі та світлини режисера. У дизайні стаканів також використані цитата Сергія Параджанова «Найстрашніше — проґавити прекрасне!» та фраза «Я помщуся світу любовʼю».

Більше про життя Сергія Параджанова — звідки виникли його висловлювання, коли режисер почав створювати колажі, чому його посадили за ґрати тощо — українці можуть дізнатися на сайті проєкту.

Share