ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ С ПОМОЩЬЮ

ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ
Есть аккаунт? Войдите
Вспомнить пароль

ВОЙТИ С ПОМОЩЬЮ

Нет аккаунта? Регистрация

Сообщения Новости Выйти
Culture, News 12 июня 2024, 11:45

Етнофестиваль “Країна Мрій” оголосив цьогорічну ювілейну програму

79 0

15 тематичних майданчиків, 35 етнічних та фольклорних  гуртів, книжковий ярмарок, алеї майстрів і крафтярів, дитяча галявина, кримськотатарський, японський простір і новинки фестивалю – духовна містична сцена, а ще поетична майстерня

На сьогодні міжнародний етнофестиваль “Країна Мрій” є найбільшим етнофестом та найдавнішим музичним фестивалем, що проходить в Україні з 2004 року. Цього року проєкту виповнюється 20 років. “Країна Мрій” є знаковим фестивалем та справжнім явищем в культурі України, уособленням тієї України майбутнього, котру плекають у своїх серцях усі добросердні й порядні громадяни. Традиційно час проведення літнього фестивалю збігається з народним святом Купала.

Ювілейний фестиваль “Країна Мрій” пройде на території Національного Ботанічного саду ім. М.М. Гришка та триватиме три дні у вихідні з 21 по 23 червня. 

Фестиваль пропонує дві музичних сцени – фольклорну і сучасну етнічну, а також різноманіття майданчиків та активностей. На гостей чекають виступи українських виконавців різних напрямків етно, насичені майстер-класи, виставки мистецтва та багато інших активностей, а також конкурс з плетіння вінків. 

Дітлахів запрошує окрема галявина, де малеча буде залучена у цікаві майстерки, ігри та забави. 

Цього року фестиваль “Країна Мрій” пройде у форматі затишного родинного свята, безліч активностей чекає на молодь, дітлахів і для гостей поважного віку. Одна з важливих місій фестивалю спрямована до потреби дітей і військових. Благодійний фонд Олега Скрипки “Країна Мрій» проведе спеціальні збори та активності. 

На ланах фестивалю відбудеться розмаїтий ярмарок традиційних та крафтових виробів, народних промислів та ремесел. Кілька локацій побавлять гурманів традиційними смаколиками та наїдками.

Цього року організатори облаштували 15 тематичних локацій та майданчиків: Сцена Мрій, Сцена Рай, Країна Mістична, Дитяча Галявина, Поетична Майстерня, Книжкова Стежка “Наш Формат”, Кримська Сцена “Bağçasaray”, Японський Сад, Чайне Королівство, Духовне Коло, Дискусійний Курінь, Крафтова Стежа, Волонтерська Галявина “Печерські Котики”, Алея Майстрів та Етно Смакота.

На ювілейному фестивалі “Країна Мрій” безумовно тільки наживо виступлять 35 українських колективів протягом трьох днів на двох музичних сценах.

СЦЕНА МРІЙ 

Музична СЦЕНА МРІЙ буде представлена етнорок гуртами та worldmusic колективами. 

Свою програму зіграють гурти МAHДРИ, KARTA SVITU, OT VINTA, ЯРРА, ЙОСИФОВИЧ ROCK BAND, ЛЕЯ, ТaRuta, МNISHEK, МОВА, Пиріг і Батіг, FOLKULAKA, Lemko Bluegrass Band  АUTHENTIX та АNKA.

Фестиваль традиційно закриє його засновник ОЛЕГ СКРИПКА та Лє Гранд Оркестр, цей проєкт до речі  був започаткований саме на першому фестивалі у 2004 році.

СЦЕНА РАЙ (ФОЛЬКЛОРНА)

На СЦЕНІ РАЙ звучатиме традиційна народна музика фольклорних гуртів та ансамблів зі всієї України. На гостей чекають інструментально-вокальна та танцювальна програми, купальські обряди та ігри, танці та пісні бароко і Гетьманської доби.

На ювілейній “Країна Мрій” виступлять гурти “Хорея Козацька”, “Королівна”, автентичний колектив з  Івано-Франківщини “Стратинські музики”, “Стодивниця”, “Ладовиці”, “Древо”, “Київ Етно Тріо”, “Божичі”, “Володар”, “Гуляйгород”, кримськотатарський колектив “Чаїр”, “Два Три”, “Баламути”, “Ясно-Красно”, “Шум’я”, “Роксоланія”, “Дриґ”, “Коралі”, ансамбль давньої музики Костянтина Чечені та “Бурдон”.

КРАЇНА МІСТИЧНА

Фестиваль “Країна Мрій” відкриє браму зокрема й у світ духовних знань та езотерики. На гостей чекає незабутня містична подорож. Святкування Міжнародного Дня Йоги за підтримки Посольства Індії. Індійські танцювальні колективи зі всієї України, артисти та музиканти, саундхілінг, ом-медитації, мантра-спів, виступи лекторів, звукотерапія, вега-кухня, сферичне кіно із яскравими емоціями та терапевтичним зануренням глядача у внутрішній світ, знайомство з різними духовними, енергетичними та шаманськими практиками, аюрведою та перуанськими лікувальними обрядами. 

У ЧАЙНОМУ КОРОЛІВСТВІ буде представлено багато цікавих чайних майстрів та їх чайне кунг-фу. Гості зможуть записатись на групові чаювання, спробувати експериментальні чайні коктейлі та рідкісні сорти елітного чаю, ознайомитись з тонкощами чайної церемонії та придбати для себе чай або чайний посуд.

 «Дискусійний Курінь» від Vedalife запрошує на спілкування з видатними людьми, майстрами різних сфер: від духовності й мистецтва до бізнесу й політики. Участь в дискусії також приймуть Олег Скрипка та філософ Назар Мухачов.

ДИТЯЧА ГАЛЯВИНА

На дітлахів чекають цікаві майстерки від народних майстрів: традиційний купальський віночок з живих польових квітів або ж троїцький букет, паперові прикраси для купальського деревця, декорування хустинки узорами в техніці вибійка, мистецтво вибійки – давній спосіб оздоблення тканини деревʼяними штампами, ляльки-мотанки з клаптиків тканини, створення ляльки-оберега, ліплення свищиків з глини, ткацтво на старовинному ткацькому верстаті з Волинського Полісся, створення витинанки “Дерево життя”.

Крім того, запланована активна рухлива програма: співані ігри, забави за участі дитячих гуртів, показові виступи та ігри від «Бойового гопака» – українське бойове мистецтво на основі елементів традиційного козацького бою, а також майстерка, ігри, активності від національної скаутської організації «Пласт».

КРИМСЬКИЙ СТАН BAĞÇASARAY

З 2012 року кримські татари організовують свою окрему власну сцену на “Країні Мрій”. Цього року сцена матиме назву Bağçasaray. 

Для гостей локації заплановані майстеркласи, панельні дискусії, виступи, читанки, уроки та  благодійні збори.

Відкриє роботу Кримського стану дискусія про літературу від Кримського інжиру, панельна дискусія “Під загрозою зникнення. Мова кримських татар”.

Протягом трьох днів гостей чекають читання кримськотатарської поезії та прози, розповіді про весільні традиції кримських татар, конкурс малюнків “Як виглядає мій Крим”, дитячий концерт “Ey Güzel Qırım», інтерактивна гра “Наше море, наші гори, наш кримський степ” та урок кримськотатарської мови.

Зона майстеркласів на “Країні Мрій” буде представлена  громадською  організацією КримSOS, яка запрошує на майстеркласи з кримськотатарської боротьби “куреш”, виготовлення кримськотатарських аксесуарів та одягу, розпису хною, виготовлення кераміки та кримськотатарських танців.

У неділю ввечері пройде дискусія за участі Постійної Представниці Президента України в Автономній Республіці Крим Таміли Ташевої.

Буде працювати зона написання “Листів до вільного Криму”, виставки про військових з Криму та збір на потреби спецпідрозділу “Крим”.

ПОЕТИЧНА МАЙСТЕРНЯ 

“Поетична майстерня” на “Країні Мрій” збере понад 50 поетів та бардів, кожен з яких читатиме та співатиме твори про важливе: життя, любов і, звичайно, про війну. Учасники програми також змагатимуться в майстерності в поетичному батлі. Буде представлена й фронтова поезія авторства військових та у їх виконанні.

КНИЖКОВА СТЕЖКА “НАШ ФОРМАТ”

На книжковій стежці відвідувачі матимуть змогу познайомитися з найкращими новинками українського книговидання та світовими бестселерами від топових вітчизняних видавництв: “Наш Формат”, “А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА”, Vivat, “Видавництво Старого Лева”, КСД, “Лабораторія”, “Фабула” та інших. Тож читачі знайдуть книжки на будь-який смак: від улюблених жахів Стівена Кінга й детективів Агати Крісті, до історичних досліджень Сергія Плохія, від ромкомів до світоглядної літератури, від українських класиків до найкращого сучасного нонфікшину, від мальовничих дитячих віммельбухів до цікавого наукпопу. 

В суботу,  22 червня поетичну майстерню  відкриють читання пам`яті Максима «Далі» Кривцова,  воїна та поета,  що загинув 7 січня на Харківщині.

Також на книжковій стежці проходитиме збір книжок для українських військових в межах проєкту “Військо Читає”, тож усі охочі матимуть змогу подарувати книжку нашим захисникам. А партнери ГО «Реформація» розповсюдять зібрані книжки по всіх напрямках, де ведуться бойові дії, а також направлять у військові частини відповідно до існуючих запитів. А для військових гостей діятиме знижка 15% на усі книжки.

Спеціальним гостем стане літератор Віталій Капранов.

ЯПОНСЬКИЙ САД

Українсько-японський центр НТУ КПІ запрошує зануритися у захопливий світ японської культури та відкрити для себе неповторну красу і глибину японської спадщини. 

Гостей чекають демонстрації мистецтв, майстер-класи: логічні ігри ґо та шьоґі, японські літні танці Бон-одорі; розпис тканини – батік, каліграфія, барабани тайко; бойові мистецтва кендо, кенджюцу, джюдо, айкідо; ігри та розваги Японії: кендама, оригамі; кулінарна подорож Японією: окономіякі, японські солодощі, чайне дійство та інші розваги.

ВОЛОНТЕРСЬКА ГАЛЯВИНА “ПЕЧЕРСЬКІ КОТИКИ”

“Печерськi котики” — локальна волонтерська спільнота Печерського району, яка сформувалася і березні 2022 року. Головні напрямки діяльності  спільноти — виготовлення кiкiмор, маскувального одягу для військових, маскувальних сіток, а також маскувальних нашоломників та сезонно — окопних свічок.

В межах  фестивалю буде презентувана діяльність спільноти: відвідувачі зможуть придбати фірмовий мерч, смаколики та сувеніри від волонтерів, а також долучитися до заплітального майстер-класу.

Усі кошти, зібрані під час “Країни мрій”, будуть спрямовані на підтримку виробництва маскування, зокрема закупівлю маскувальних матеріалів.

Допомагають організовувати ювілейний фестиваль “Країна Мрій”: Генеральний партнер мережа АЗС UKRNAFTA; партнери: мережа аптек “Подорожник”, група компаній АГРОСЕМ – меценат дитячої галявини, Фундація Христини Храновської, група компаній VIDI та Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара», партнер енергонезалежності ECOFLOW.  Офіційний перевізник фестивалю – UBER.

ВАРТІСТЬ КВИТКІВ ТА РОЗКЛАД

До 20 червня – 550 на 1 день та 1500 грн на всі на 3 дні;

В дні фестивалю – 600 та 1600 грн на всі на 3 дні.

Для захисників та захисниць, а також дітей до 12 років вхід на фестиваль традиційно буде безплатним.

Фестиваль відкриває свої двері для гостей щодня о 12.00, а завершується програма о 21.00.

В разі оголошення повітряної тривоги усі гості фестивалю направляються в укриття за адресою вул. Михайла Бойчука, 1/2, метро Видубичі та Звіринецька, а також в інші укриття, вказані на сторінці Офіційного порталу Києва https://gis.kyivcity.gov.ua/shelter/. Після закінчення тривоги фестиваль продовжується.

ІСТОРІЯ ФЕСТИВАЛЮ

“Країна Мрій» найбільший та найдавніший в Україні міжнародний етнофестиваль, який започатковано у 2004 році. Перший етнофест відбувся на Співочому полі у Києві. Час проведення літнього фесту збігається з народним святом Купала (кінець червня).

Гімн фестивалю однойменна пісня та хіт гурту ВВ  “Країна Мрій”, яка була написана Олегом Скрипкою ще у 1988 році.

З 2004 року фестиваль відвідали близько 1 млн відвідувачів, окрім традиційної київської локації, його також було проведено у Львові, Дніпрі, Осло та Лондоні. Фестиваль має 2 сезонні формати літній та зимовий. Гостями фестивалю вже були майстри і виконавці з 30 країн світу.

За 20 років команда фестивалю організувала і провела понад 150 видовищних заходів, фестивалів, концертів та подій: фестивалі “Рок Січ” та фестиваль Героїчної Пісні “Молода Гвардія”, Вечір Українського Романсу, Парад вишиванок, Фестиваль українського бароко “Осінь Середньовіччя”, фестиваль французької пісні “Монмартр на Андріївському узвозі”, День Києва — Свято вільних людей у 2016-му, дитячі бали та традиційні французький та українські вечорниці, танцювальні вечірки в стилі “Етно-Диско”. “Країна мрій” також проводить музичну видавничу діяльність.

У підсумку двадцятирічної діяльності фестиваль відіграв і продовжує відігравати  надзвичайну роль у формуванні національного самоусвідомлення сучасного українця. Багато зроблено й планується в налагодженні культурних звʼязків між країнами світу. І саме “Країною Мрій” була започаткована мода на традиційний стрій, відзначення народних свят та шанування традицій.

Share