ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ С ПОМОЩЬЮ

ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ
Есть аккаунт? Войдите
Вспомнить пароль

ВОЙТИ С ПОМОЩЬЮ

Нет аккаунта? Регистрация

Сообщения Новости Выйти
Culture 6 сентября 2019, 14:51

У кінотеатрі Оскар відбулася гала-прем’єра бойопіка «Заборонений» до дня пам’яті Василя Стуса

1056 0

4 вересня, до дня пам’яті відомого українського поета і правозахисника Василя Стуса, в Оскарі відбулася гала-прем’єра бойопіка — «Заборонений» з акторським складом і знімальною групою фільму.

Першими стрічку побачили Катерина Осадча, Ніна Матвієнко, Тоня Матвієнко, Сергій Лещенко, Петро Ющенко, Володимир Омелян, Тарас Тополя, Alyosha, Дмитро Ярошенко, Роман Бровко, Сергій Неретін, Марічка Падалко, Єгор Соболєв, Лідія Таран, Ігор Кондратюк, Василь Вірастюк, Ірма Вітовська, Римма Зюбіна, Женя Янович, Василь Вірастюк, Назар Гук-Юлик, Валерія Толочина, Ілля Кваша, Роман Міхно, Ірина Кудашова, В’ячеслав Соломка, Катерина Кістень, Євген Нищук, Юрій Марченко, Олексій Тритенко, Валерія Чачибая, Артем Травкін і багато інших.

 

Фільм описує етап становлення Стуса як поета та борця за українську культуру, а також про марні спроби тоталітарної радянської влади спокусити поета продати душу за «свободу». Як зазначив режисер стрічки Роман Бровко: «Постать Василя Стуса є досить відомою для всіх, але ця історія відкриває резонансні маловідомі факти. Далеко не всі знають, що ув’язнений Василь Стус був висунутий на здобуття Нобелівської премії. Лише смерть відділила Стуса від цієї нагороди, адже її не вручають посмертно. Для Стуса вона стала неминучим наслідком його принципової позиції, а для радянської влади була зручним виходом із напруженої ситуації».

Василь Семенович Стус. Ім’я цього поета знає кожен українець, адже його вірші вивчаються в школі, а історія його неймовірно трагічна. Василь був з тих людей, які ніколи не могли промовчати під час несправедливості. Він занадто часто говорив про те, про що мільйони інших мовчали. Це був не просто людина — поет-шістдесятник, правозахисник, Герой України, борець за нашу культуру. Перед глядачами будуть останні дні з життя Стуса, а також його смерть в радянському таборі в ніч на 4 вересня 1985 року. Влада до останнього намагалася вмовити Василя Семеновича перейти на їхній бік усіма різними способами, але поет ні за що не погоджувався продати душу дияволу. За це його і покарали.

Український трейлер

На екранах мережі кінотеатрів «Оскар» фільм «Заборонений» стартує з 5 серпня.

Share