ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ С ПОМОЩЬЮ

ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ
Есть аккаунт? Войдите
Вспомнить пароль

ВОЙТИ С ПОМОЩЬЮ

Нет аккаунта? Регистрация

Сообщения Новости Выйти
Culture 11 февраля 2019, 16:22

На Берлінському кінофестивалі відбулась світова прем’єра фільму «Гарет Джонс» (Mr. Jones)

851 0

10 лютого в рамках 69-го Берлінського міжнародного кінофестивалю відбулась світова прем’єра історичного трилеру «Гарет Джонс» (Mr. Jones) спільного виробництва України (Kinorob, FILM.UA Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно), Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute) та Великобританії (Jones Boy Films).

Напередодні урочистого показу пройшла офіційна прес-конференція за участі режисерки Аґнєшки Голланд, сценаристки Андреа Сердару-Барбул та акторів Джеймса Нортона і Пітера Сарсгаарда. Запис — за посиланням.

«Кожен з нас доклав багато зусиль та енергії, працюючи над цим фільмів. Це наша перша публічна презентація і ми дуже схвильовані. Поки я не побачила сценарій Андреа Чалупа, я нічого не знала про Гарета Джонса, але його історія захопила мене і я зрозуміла, що повинна її розказати. По-перше, сталінський Голодомор не надто відомий у світі, але це один з найбільших злочинів проти людства XX століття, і жертви цього злочину й досі волають до справедливості. По-друге, Гарет Джонс — молодий освічений журналіст, хоробрий, трішки наївний та дуже хоробрий. Надзвичайно яскрава цікава особистість. Ця історія підіймає дуже важливі питання: яке значення для нас мають ЗМІ, у чому цінність свободи преси, чому пропаганда занадто легко розповсюджується у світі. На жаль, проблеми корумпованості ЗМІ стає для нас все більше релевантною та актуальною. Та ми знаємо, що демократія не може існувати без свободи слова журналістів», — зазначила режисерка фільму Агнєшка Голланд.

Джеймс Нортон, який зіграв головну роль — журналіста Гарета Джонса, надихнувся історією свого героя: «Якщо цей фільм спонукає хоча б одного молодого майбутнього журналіста піти та знайти правду — це було б надзвичайно».

Ввечері червоною доріжкою пройшли представники творчої групи фільму з трьох країн — України, Польщі та Великобританії. Також прем’єру відвідали віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко та міністр культури Євген Нищук.

Після показу творча група й українські кінематографісти не тільки привітали глядачів, а й висловили свою підтримку режисеру Олегу Сенцову.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко подякував режисерці фільму  за велику роботу і важливу співпрацю та зазначив: «Це історія про Голодомор, але водночас і про ставлення Заходу до України, та й взагалі до народів Східної і Центральної Європи, які й досі залишаються розмінною монетою у стосунках Заходу з Російською імперією. Це фільм не стільки про минуле, скільки про майбутнє. Паралелі із сьогоденням у ньому такі потужні, що коли режисерка після перегляду зі сцени виступила на підтримку Олега Сенцова та інших українських політичних заручників у Росії, здалося, що це продовження сюжету стрічки. Пишаюся тим, що ми підтримали створення цього фільму».

Враженнями від прем’єри поділився копродюсер фільму Єгор Олесов: «Прем’єра була дуже хвилюючою. Дехто з глядачів плакав після показу, дехто мовчав, але байдужим не залишився жоден. Це потужне кіно, важливе не тільки для України, але й для всього світу, адже ми можемо побачити багато паралелей з сучасністю. Ця історія про справжню журналістику та таку правду, заради якої варто йти до кінця».

Напередодні, 9 лютого, відбулась традиційна українська вечірка в українському ресторані Chagall, яка зібрала не тільки представників з України, а й журналістів польських та німецьких видань, а також колег з британської дистрибуторської компанії WestEnd Films, яка займається продажем прав на фільм «Гарет Джонс» (Mr. Jones) у світі.

Історичний трилер «Гарет Джонс» (Mr. Jones) — єдиний український фільм, представлений у програмі Berlinale 2019. Церемонія нагородження відбудеться 16 лютого.

Нагадуємо, що вихід у широкий світовий та український прокат запланований на осінь 2019 року.

Генеральний медіа-партнер політичного трилера «Гарет Джонс» – канал «Україна»

Довідка.

Історичний трилер «Гарет Джонс» (Mr. Jones) — це реальна нерозказана історія молодого валлійського журналіста Гарета Джонса, який у 1933 році вирушив до Радянського Союзу, щоб викрити та донести до світової спільноти правду про злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні. Він побачив голод на власні очі й голосно розповів про це світу. Однак світ промовчав, політики Заходу не бажали чути незручну їм історію, а поважні медіа не підтримали журналіста в його боротьбі за правду, продовжуючи публікувати альтернативні новини, народжені у Москві. Те, що на перший погляд здавалося звичайним журналістським розслідуванням, перетворилося на смертельно небезпечну подорож, відкриття якої стали підґрунтям для написання алегоричного роману «Колгосп тварин» Джорджа Орвелла.

Режисером стрічки виступила Голова Європейської кіноакадемії, номінантка на премію «Оскар», BAFTA і володарка «Срібного ведмедя» Berlinale 2017 Аґнєшка Голланд. Головні ролі у фільмі виконали Джеймс Нортон («Війна і мир», «Щаслива долина», «МакМафія»), Ванесса Кірбі («Корона», «Місія неможлива: Фолаут», «Хоббс і Шоу») та Пітер Сарсгаард («Джекі», «Чудова сімка», «Виховання почуттів»). Крім того, до команди приєдналися Джозеф Моул («Гра престолів») та Кеннет Кренем («Малефісента», «Валькірія»), а також українські актори Яків Ткаченко («Припутні»), Олег Драч («Незламна», «Молитва за гетьмана Мазепу»), Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська.

Фільм «Гарет Джонс» спільного виробництва Польщі (Film Produkcja за підтримки Polish Film Institute), України (Kinorob за підтримки Державного агентства України з питань кіно) та Великої Британії (Jones Boy Films). Зйомки фільму проходили в Україні, Польщі та Шотландії.

Промо-кампанія фільму в Україні вже почалась і базується на масштабному соціально-просвітницькому проекті компанії FILM.UA Group за підтримки генерального медіа-партнера каналу «Україна», метою якого є популяризація персони Гарета Джонса в Україні і світі, та збереження пам’яті про Голодомор в Україні 1932-1933 років.

Вихід у широкий світовий та український прокат запланований на осінь 2019 року.

Share