ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ С ПОМОЩЬЮ

ЗАРЕГИСТРИРОВАТЬСЯ
Есть аккаунт? Войдите
Вспомнить пароль

ВОЙТИ С ПОМОЩЬЮ

Нет аккаунта? Регистрация

Сообщения Новости Выйти
Culture 18 сентября 2018, 18:00

Джаз в темряві 24 вересня

714 0

24 вересня в Caribbean Club пройде унікальний захід “Джаз в темряві” від сліпих музикантів-віртуозів. Цю музику ви відчуєте шкірою

«Джаз в темряві» — унікальний музичний проект, який об’єднав харизматичний і самобутній вокал Геннадія Суменкова з віртуозною грою на фортепіано Івана Мохія. До репертуару дуету входять як сучасні хіти в авторській обробці, так і класичний джазовий репертуар. Велику увагу музиканти приділяють авторським композиціям.

Соліст — Геннадій Суменков і піаніст — Іван Мохій, об’єднавшись в дует, півроку існували без назви, поки не виступили в м.Миколаєві в Театральному дворику. Тоді керівник джазового руху Володимир Алексєєв придумав назву «Jazz in the dark» — «Джаз в темряві». Музиканти познайомилися ще дітьми  в Харківській обласній спеціальній гімназії-інтернаті для сліпих дітей ім. В.Г. Короленка, де вони разом навчалися в 1996-2009 рр.

Іван Мохій незрячий від народження. У нього абсолютний слух, і він професійний джазмен, знає напам’ять безліч композицій, сам пише музику і аранжування. Для настройки йому зовсім не потрібно часу — сідає і грає. Родом Іван з Синельникова. А ще цей хлопець — лауреат конкурсу піаністів-імпровізаторів імені Дмитра Тьомкіна, дипломант міжнародного конкурсу джазової імпровізаційної майстерності «Майстер-джем фест», володар Золотого диплому другого Всеукраїнського відкритого конкурсу молодих джазових виконавців Performance Jazz-2017, який проходив в Миколаєві. Конкурсні виступи Івана публіка супроводжувала оваціями і аплодувала стоячи. Якби не темні окуляри, ніхто б і не подумав, що хлопець незрячий. Тому що здається неможливим — так майстерно грати, не бачачи нот.

Іван розповідає, як почалася його дружба з джазом: «На фортепіано я граю з трьох років, і воно мені якось рідніше. Я обожнюю цей інструмент і останні роки навчання в Харківській обласній гімназії-інтернаті для незрячих дітей я слухав радіостанцію «Нова хвиля» і програму «Вогні нічного міста», де крутили саме джаз. Там я почув як імпровізують Оскар Пітерсон, Чарлі Паркер, Декстер Гордон, і я зрозумів, що ця музика мені подобається і близька моїй душі. Так я вибрав саме фортепіано і джаз «. Дюк Еллінгтон, Джон Колтрейн, Телоніус Монк, Геррі Костер, Маккой Тайнер прослуховувалися багаторазово в період навчання в Олександрійському вищому училищі культури.

«Так, я обожнюю імпровізації і свободу, яку несе в собі джаз. Паралельні квінти, паралельні кванти, ходи на збільшені інтервали в класичній гармонії заборонені. А джаз — це політ, ти граєш і висловлюєш все, що в тебе на душі. Все, що не висловити словами, за тебе говорять каденції, ноти, пасажі і акорди «, — продовжує Іван. Мохій грав на джемах з такими музикантами як: Філо Машадо (Бразилія), Джорджіо Контененчіно (Бразилія), Аркадій Аврутскій (США), Бенні Бенаки (США) і Беніто Гонсалес (США).

Гленн Міллер, Френк Сінатра, Стінг, Луї Армстронг, Бінг Кросбі, а також особистісні життєві ситуації вплинули на творчість вокаліста Геннадія Суменкова. Сам він успішно закінчив Курський музичний коледж-інтернат для незрячих.

Для справжньої музики немає перешкод. Незрячі музиканти з Дніпра — Іван Мохія (фортепіано) і Геннадій Суменков (вокал) — доводять це своєю творчістю!

Віртуозно і віддано вони грають джаз, гаряче відчуваючи і створюючи власну музику.

Артисти поділяться особистими переживаннями і своїм тонким сприйняттям музики. Це неповторно, вражаюче і проникливо.

На концерті 24-го вересня гості зможуть по-особливому пізнати джаз, слухаючи концерт в темних пов’язках на очах.

Share